Vox

Atviras dizaino kūrinys vox (lot. balsas) pristato tiek dinaminę, tiek statinę vizualios raiškos kūrimo galimybę. Atviro kūrinio idėja remiasi rašytojo, filosofo, semiotiko Umberto Eco (1932-2016) suformuluotais bruožais, iš kurių pagrindinis – žiūrovo įsitraukimas į kūrybos procesą ir tapimas kūrinio dalyviu ir bendraautoriumi. Komunikuodamas gestais pagal girdimą ar paties atlieką muziką, skaitomas eiles ar prozą dalyvis tampa kūrėju – vizualizuoja tiek garsą, tiek judesius, dalyvaudamas gali stebėti procesą ir realizuoti kūrybiškumą. Projekte vox įdarbinamas magnetinis skystis, kurį dalyvis veikdamas stipriu magnetiniu lauku priverčia judėti skystame glicerine. Judinant magnetą, ypač keičiant jo atstumą magnetinis skystis reaguoja aktyviai ir sukuria įdomius ir intriguojančius vaizdus, kurie fiksuojami foto ar video įranga.

Vaizdai kuriami tiek su grynu magnetiniu skysčiu, tiek su magnetiniu skysčiu glicerine. Abu atvejai kažkiek skirtingi, bet vizualiai įtaigūs ir verti tolesnių eksperimentų ir rezultatų. Grynas magnetinis skystis kuria švaresnį vaizdą, o glicerinas suteikia papildomą kontekstą dinamiškiems vaizdams.

Kol kas magneto skleidžiamą statinį magnetinį lauką įmanoma keisti mechaniškai judinant pagal garsą, o ne tiesiogiai garsu, tačiau toliau vystant projektą planuojama tobulinti esamą įrenginį, kad galėtų skleisti galingą kintamąjį elektromagnetinį lauką, kuris kistų nuo garso bangų dažnių. Eksperimentuojant nustatyta, kad magnetinis skystis jautriau reaguoja į judesiu veikiamą magnetinį lauką, o į garsu – silpnai. vox projekto numatomas tikslas – sukurti būdą ir pritaikyti jam įrangą, kuri magnetinio skysčio pagalba vizualizuotų garsus ar judesius.

Informaciją apie planuojamas kūrybines dirbtuves ir parodas rasite skiltyje „ekspozicija“. Taip pat aplankykite info dalį ir pamatyti kaip vibruojantis vandens paviršius atkuria radijo triukšmą virsdamas netikėtomis vizualiomis struktūromis.

Projektui vox 2020-2021 m. skirta individuali Lietuvos kultūros tarybos stipendija.